RS-u se ne sviđa

Okvirnom strategijom prometa BiH 3.970 kilometara postaje državna cesta?

Dijelovi okvirne strategije prometa nisu prihvatljivi RS-u
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 10. 2017. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okvirnom strategijom prometa BiH 3.970 kilometara puta kategorizirano je kao državna cesta, što je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, jer se, kako kažu, otvara mogućnost zloupotrebe imovine.

U Ministarstvu prometaa i veza RS kažu da nije isključeno da po osnovu ove strategije i kategorizacije Vijeće ministara BiH odluči da zaista određene dionice putova, uglavnom autoputova u BiH, proglasi državnim i tako od entiteta preuzme upravljanje i održavanje.

"Neki naši putovi u budućnosti bi mogli biti proglašeni državnim na osnovu novih propisa koji potencijalno mogu biti doneseni na osnovu Strategije ili da se putni pravci koji se namjeravaju graditi proglase državnim i onda se traži zajedničko financiranje", rekao je Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, dodajući da će o tome biti riječi na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

Prema neslužbenim informacijama, u određenim krugovima već se pojavila ideja da neki putni pravci, prije svega koridor 5c, budu proglašeni državnim. Trenutno ovim koridorom upravljaju "Autoceste FBiH", odnosno Vlada FBiH, koja vjerojatno ne bi imala ništa protiv da na državu BiH prenese ovu imovinu. Pored kategorije državni, Okvirnom strategijom prometa putovi u BiH još su kategorizirani kao sekundarni, odnosno regionalni, koji su dugi 4.611 kilometara, i 14.200 kilometara ostalih tj. lokalni.

Na ovu kategorizaciju RS još ranije je uputila prigovor, ističući da je putna infrastruktura u isključivoj nadležnosti entiteta i da BiH ne može biti vlasnik infrastrukture. "Ako imamo državne putove, ako imamo vlasništvo nad infrastrukturom s nivoa BiH, onda bi se pojavili novi upravljači tom infrastrukturom, što je protivno Ustavu RS i Daytonskom sporazumu", rekao je Trninić.

U posljednja dva dana pokušali smo dobiti i odgovor od Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva prijevoza i komunikacija BiH zbog čega je u Okvirnoj strategiji put kategoriziran kao državni, ali smo ostali uskraćeni za njega. Također, jedno od pitanja koje smo poslali Ministarstvu prijevoza i komunikacija bilo je i to postoji li mogućnost da se neki putovi proglase državnim, ali ni na njega novinari Nezavisnih nisu dobili odgovor.

Podsjećanja radi, poslije velikih pritisaka međunarodne zajednice i opasnosti da se obustavi financiranje svih infrastrukturnih projekata iz oblasti prometa, Vijeće ministara u srpnju prošle godine usvojio je Okvirnu strategiju saobraćaja za period 2016 2030. godina. Veći dio ove strategije je usuglašen, međutim neki dijelovi su ipak ostali sporni. Izgradnja petlje od Johovca do Rudanke Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, rekao je da će uskoro u Londonu s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razgovarati o financiranju projekta izgradnja petlje od Johovca do Rudanke, ukupne vrijednosti 70 milijuna eura.

"Tu bi trebalo da budu grant sredstva od 20 posto, znači oko 14 milijuna eura", rekao je Trninić. Naveo je da je riječ o projektu o kojem je razgovarano u Trstu, odnosno o petlji dugoj šest kilometara, koja spaja autoput "9. januar" s budućim koridorom 5c kod Doboja. Također, na sastanku sa EBRDom trebalo bi da bude riječi i o financiranju puta od Foče do Šćepan Polja, a neizbježna tema biće i pitanje povećanja trošarina s obzirom na to da je ranije isticano da bez novog zakona o trošarinama neće biti ni novih sredstava.

Brojevi

14.200 kilometara lokalnih putova

4.611 kilometara regionalnih putova

Kopirati
Drag cursor here to close